IOAA 2022.

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2022.

I ove je školske godine provedba programa Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike u nadležnosti Hrvatskog astronomskog društva uz pomoć Zvjezdarnice Zagreb – Zagrebačkog astronomskog saveza i Astronomsko astronautičkog društva “Zagreb”. Ovogodišnja 15. IOAA održana je od 14. do 22. kolovoza 2022. g. Olimpijada je trebala biti održana u Kijevu (Ukrajina), a zbog rata mjesto održavanja prebačeno je u Kutaisi (Gruzija). Timovi koji su se odlučili za on-line sudjelovanje nisu bili u službenoj konkurenciji.

Odabir kandidata
Na osnovu rezultata Državnog/županijskog natjecanja iz astronomije u 2021. g. proveden je izbor kandidata za sudjelovanje na kvalifikacijskom testu za sudjelovanje na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike. Uz njih je bio pozvan i dio učenika koji su sudjelovali u izboru za olimpijski tim za Međunarodnu olimpijadu iz fizike. Odabir se proveo sukladno pravilniku i uputama.

Kvalifikacije
Kvalifikacije su održane u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, III. kat, u subotu 9. travnja 2022. g.  s početkom u 13:30. Na osnovu rezultata testiranja kao članovi olimpijskog tima iz područja astronomje i astrofizike odabrani su: M. Ercegović, B. Mustapić, B. Perković, A. Rafaj Škriljevečki i D. Vodopija, te V. Vuković kao zamjena.

kvalifikacijski test rješenja-2022
tablice iz Bolida za 2022 potrebne za rješavanje testa
konstante

Pripreme i natjecanje triju država

Pripreme za članove tima organizirane su tijekom lipnja (on-line i uživo) u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, s mogučnošću pojedinačnih konzultacija tijekom srpnja i kolovoza. Voditelji ovih priprema bili su Damir Hržina i Ivan Romštajn. Također je organizirano sudjelovanje na tradicionalnoj miniolimpijadi u Avberu (Slovenija), koja se održala od 1. do 3. srpnja 2022. g.. Na njoj je ove godine nastupalo tri države (Hrvatska, Mađarska i Slovenija). Na miniolimpijadi su simulirani uvjeti poput onih na IOAA. Voditelji hrvatskog tima na miniolimpijadi bili su Damir Hržina, Ivan Romštajn, te Alan Jadanić kao tehnička podrška.

XV. međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike

Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 209 učenika iz 37 država (6 država imalo je po dva tima), a uz njih dio timova odlučio se za on-line sudjelovanje izvan službene konkurencije. Članovi tima iz Hrvatske bili su: Marko Ercegović, Barbara Mustapić, Borna Perković, Amalija Rafaj Škriljevečki i David Vodopija. Zadaci su bili podijeljeni u tri skupine: teorijski, praktični i opažački. Nažalost, ove godine nepovoljni vremenski uvjeti nisu dopustili da opažački dio bude proveden tijekom noći, nego su smišljeni alternativni zadaci simuliranim opažanjem teleskopima tijekom dana, što učenicima predstavljalo dodatan problem. Da su teorijski dio i analiza podataka bili veoma zahtjevni govori i činjenica da je samo tri učenika uspjelo riješiti teorijski dio s preko 70%, a obradu podataka preko 67% ukupnih bodova. Najbolji uspjeh među našim učenicima ostvario je  Borna Perković osvojivši brončanu medalju. Kako bi se osigurala regularnost natjecanja učenici su bili odvojeni od voditelja koji su sudjelovali u radu međunarodnog povjerenstva i pregledavali rješenja učenika kako bi mogli uložiti žalbu u slučaju da se ne slažu s ocjenom osobe koja je ispravljala pojedini zadatak. Stručni voditelji na ovogodišnjoj IOAA bili su Damir Hržina i Stefan Cikota.

Hrvatski tim na IOAA 2022 ispred ulaza u zgradu Opere u Kutaisiju gdje su održane svečanosti otvaranja i zatvaranja ovogodišnje olimpijade.

Tijekom olimpijade domaćini su, kada nije bilo obaveza vezanih uz natjecateljski dio, za učenike i voditelje organizirali izlete na lokacije u blizini Kutaisija.

Ovogodišnji program Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike sufinancirali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, Zvjezdarnica Zagreb – Zagrebački astronomski savez, Astronomsko astronautičko društvo “Zagreb” i Hrvatsko astronomsko društvo.