IOAA 2013.

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2013.

Ove godine olimpijada će se održati u Grčkoj od 27. srpnja do 5. kolovoza.

Odabir kandidata
Na Državnom natjecanju u Požegi 24. do 27. travnja 2013. godine, proveden je izbor kandidata za sudjelovanje na kvalifikacijskom testu za odlazak na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike. Uz njih je pozvan i dio učenika koji su sudjelovali u izboru za olimpijski tim iz fizike u 2013. godini.

Kandidati za predstavnike Republike Hrvatske su:

1. razred

Filip Matković, Pazinski kolegij kl. gimnazija, Pazin

2. razred

Dora Puljić, XV. gimnazija, Zagreb
Neno Živković, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik

3. razred

Matej Gradiček, XV. gimnazija, Zagreb
Klaudija Molnar, Gimnazija “Fran Galović”, Koprivnica
Vasilije Perović, Gimnazija Beli Manastir, Beli manastir
Drago Plečko, XV. gimnazija, Zagreb
David Prelogović, Gimnazija “Fran Galović”, Koprivnica
Nikola Stojanović, Gimnazija Beli Manastir, Beli Manastir

4. razred

Bruno Gavranović, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik
Nikolina Hukman, Prirodoslovna škola V. Preloga, Zagreb
Ivan Jakovac, XV. gimnazija, Zagreb
Maga Rajić, GSŠ J. Dobrile, Pazin
Sandi Šegota, Tehnička škola Pula, Pula
Karlo Šepetanc, V. gimnazija, Zagreb
Filip Šijanski, Srednja škola Sesvete, Zagreb

Pripreme i konzultacije za kvalifikacijski test
Pripreme i konzultacije za kvalifikacijski test održavane su u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb utorkom (položajna astronomija, instrumenti) i četvrtkom (rješavanje teorijskih zadataka) od 19h do 21h, u periodu od 6. do 30. svibnja. Te za vikend 25./26. svibnja.

Kvalifikacijski test
U subotu, 8. lipnja 2013. g. s početkom u 13:30 sati u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22 održano je izlučno testiranje pozvanih učenika za sudjelovanje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Temeljem ostvarenih rezultata kao članovi Olimpijskog tima odabrani su: Bruno Gavranović, Drago Plečko, David Prelogović, Maga Rajić i Karlo Šepetanc, a kao prva zamjena Neno Živković.

Kvalifikacijski test – rješenja

Pripreme i pripremni kamp
Pripreme su održane u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb od 1. do 5. srpnja, kao i od 16. do 19. srpnja. Na pripremnom olimpijskom kampu u Josipdolu od 8. do 15. kolovoza sudjelovali su Bruno Gavranović, Drago Plečko, Maga Rajić, Karlo Šepetanc i Neno Živković. Na njemu su se uz stručno vodstvo voditelja dr. sc. Dragana Roše, mr. sc. Ivana Romštajna dr. sc. Hrvoja Božića i Damira Hržinu, dipl. ing rješavali zadaci i problemi primjerene razine, kao i utvrđivanje gradiva vezanog uz astronomske metode i instrumente.

Odlazak na VII. Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike u Volos, Grčka, od 27. srpnja do 5. kolovoza

Od 27. srpnja do 5. kolovoza 2013. g. održana je VII. Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike (IOAA) u grčkom gradu Volosu.
Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je petero učenika iz Hrvatske: Bruno Gavranović (Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik), Drago Plečko (XV. gimnazija, Zagreb), David Prelogović (Gimnazija “Fran Galović”, Koprivnica), Maga Rajić (GSŠ J. Dobrile, Pazin) i Karlo Šepetanc (V. gimnazija, Zagreb).
Zadaci su bili podijeljeni u četiri skupine: teorijski, praktični, opažački i timski. Voditelji, koji su recenzirali i prevodili zadatke na materinji jezik, i učenici bili su odvojeni i fizički i komunikacijski, te je time osigurana potpuna regularnost natjecanja.
Zahvaljujući obavljenim pripremama na Zvjezdarnici Zagreb i na pripremnom olimpijskom kampu u Josipdolu, učenici su znalački rješavali postavljene im astronomske zadatke i probleme, a njihov trud uložen tijekom priprema i samostalnog rada bio je nagrađen vrlo dobrim rezultatima, od kojih treba istaknuti brončane medalje koje su osvojili Drago Plečko i David Prelogović, te posebnu pohvalu Karlu Šepetancu.
Organizator je sudionicima omogućio izlet u okolici Volosa.

Voditelji tima su bili Damir Hržina i Ivan Romštajn, zaposlenici Zvjezdarnice Zagreb.

Odlazak naših učenika na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike 2013. godine, uz vlastita sredstva, sufinancirali su i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike HrvatskeGrad Zagreb Gradski ured za odgoj, obrazovanje i sport.

ioaa_2013.jpg