Zimska astronomska radionica 2013. g.

Od 2. do 4. siječnja 2013. godine, održana je Zimska astronomska radionica za osnovnoškolce. Zanimanje je bilo veliko i željom za sudjelovanje javilo se je osamdesetak roditelja. Radi nemogućnosti prihvata i sudjelovanja tako velikog broja interesenata, broj je bio ograničen na 24 sudionika uzrasta od prvog do osmog razreda. Tijekom tri radna dana od 10 do 12 sati, učenici su upoznali i izradili više crteža, modela i amaterskih pomagala.
Prvoga dana sudionici su upoznati što su to sunčane ure i iz kartona izradili po jedan promjerak. Potom su upoznali zviježđe Oriona, nacrtali ga označili alignemente (alinjmane, linije koje povezuju pojedine zvijezde istoga zviježđa) i nalijepili plastične zvijezde. Drugoga dana bilo je vedro, pa se je teleskopom motrilo Sunce. Uz učenike, fotosferu i kromosferu Sunca, motrili su i njihovi roditelji i oni koji su ih doveli na radionicu. Zatim je svatko dobio stiropornu kuglu i obojio je te narisao Sunčeve pjege i grupe pjega i prominencije. Reljef Mjeseca s “morima” i kraterima, izrađivan je na kartonu od glinamola. Trećega dana sudionici su se upoznali sa zviježđem Velikog medvjeda i crtali su lik Velikih kola, sedam najsjajnijih zvijezda u zviježđu su ulijepili i urisali alinjmane. Kugle od stiropora promjera 5 i 6 cm, poslužili su za bojenje i izradu Zemlje i Mjeseca, te Marsa s njegovim satelitima od glinamola. U završnici slijedila je podjela pohvalnica sudionicima i zahvalnica voditeljima, Višnji Srdelić, prof. i Gustavu Krenu, djelatniku Zvjezdarnice.

http://www.zvjezdarnica.hr/images/stories/edukacija/radionice/2013/radionica_zimska_2013-01.jpg http://www.zvjezdarnica.hr/images/stories/edukacija/radionice/2013/radionica_zimska_2013-02.jpghttp://www.zvjezdarnica.hr/images/stories/edukacija/radionice/2013/radionica_zimska_2013-03.jpghttp://www.zvjezdarnica.hr/images/stories/edukacija/radionice/2013/radionica_zimska_2013-04.jpghttp://www.zvjezdarnica.hr/images/stories/edukacija/radionice/2013/radionica_zimska_2013-05.jpghttp://www.zvjezdarnica.hr/images/stories/edukacija/radionice/2013/radionica_zimska_2013-06.jpghttp://www.zvjezdarnica.hr/images/stories/edukacija/radionice/2013/radionica_zimska_2013-07.jpg