Zvjezdarnica Zagreb logo

Planeti

Naslov izvornika: “The Planets”, autori David McNAB i James Younger, BBC Worldwide 1999.g.
Hrvatski prijevod izdao Golden Markenting, Zagreb.

Knjiga je izdana uz istoimenu televizijsku seriju BBC-a u čijoj pripremi je sudjelovao veći broj eminentnih svjetskih znanstvenika, astrofizičara i planetologa. Knjiga je temeljena i na izvornim intervjuima sa sovjetskim i američkim ekspertima i astronautima, neposrednim svjedocima čovjekova prodora u svemir.
Složeni astrofizički i planetološki fenomeni opisani su na veoma jasan i popularan način, tako da čitatelj bez poteškoća može dobiti uvid u suvremene spoznaje o planetskom sustavu i znanstvene izazove koji su još pred nama.
Tekst nije opterećen faktografskim podacima već je usmjeren prema esencijalnim astronomskim pitanjima, kao što je npr. nastanak Sunca i njegove obitelji, različitost geološkog razvitka i ustrojstva planeta, fizikalno stanje planetskih atmosfera.
Knjiga sadrži osam poglavlja.

U prvom poglavlju “Različiti svjetovi” opisane su temeljne spoznaje o Sunčevom sustavu i odškrinuta pitanja o njegovom nastanku i razvoju prema jedinstvenim svjetovima planeta i njihovih satelita, asteroida, kometa i meteorida. Drugo poglavlje posvećeno je Mjesecu, prvoj meti hladnoratovske svemirske utrke, jedinom svemirskom tijelu koje je posjetio čovjek i prvom izvanzemaljskom geološkom “poligonu” koji još uvijek krije mnogobrojne tajne. Sljedeće poglavlje “Terra firma” opisuje terestričke planete, njihovu usporednu geologiju, strukture atmosfera, rezultate istraživanja pomoću letjelica. Poglavlje “Divovi” prikazuje spoznaje o jovijanskim planetima. Suncu je posvećeno posebno poglavlje pod naslovom “Zvijezda”. Uz zanimljiv opis složenih magnetohidrodinamčkih zbivanja na našoj zvijezdi, čitatelju je približena i veza Sunca i našeg planeta, tj. Zemljine magnetosfere i atmosfere. Šesto poglavlje govori o različitosti stanja planetskih atmosfera. Posebno zanimljiv pristup nalazimo u sedmom poglavlju “Život”. Za razliku od čestih fantastičnih i futurističkih promišljanja o mogućnostima razvoja života u svemiru, autori ove knjige pojavi života na Zemlji pristupaju na mnogo racionalni i suvremeniji način, povezujući recentna geološka istraživanja na našem planetu sa sličnim istraživanjima planetskih svjetova koja nas očekuju u budućnosti. Posljednje osmo poglavlje, “Dalje od Sunca”, uvodi čitatelja u neka od aktualnih istraživanja dalekog svemira vezana uz naš planetni sustav: planeti drugih zvijezda, razvoj zvijezda, budući astronautički letovi i projekti.
Uz tekst se nalazi kronologija Mjesečevih i planetskih istraživačkih misija, tablice s osnovnim podacima o tijelima Sunčeva sustava te popis do tada otkrivenih planeta drugih zvijezda. Navedena je i literatura za dodatno čitanje kao i odabrani popis web stranica.
Posebna vrijednost knjizi daje kvalitetan i stručan prijevod, raskošne ilustracije i tekstualna svježina.

240 str. s ilustracijama u boji.

Rasprodano