Zvjezdarnica Zagreb logo

Popularizacija

Popularna javna predavanja

Tradicionalna popularna predavanja iz astronomije i srodnih prirodnih i tehničkih znanosti održavaju se redovito u sklopu programa popularna srijeda. Namijenjena su najširem krugu slušatelja, a teme su najčešće prilagođene aktualnim zbivanjima u astronomiji i astronautici.

Predavanja su popraćena multimedijalnim projekcijama i promatranjima nebeskih tijela teleskopom. Organiziraju se u suradnji s Astronomsko-astronautičkim društvom Zagreb koje osigurava dežurne članove kod teleskopa. Prema potrebi, popularno-znanstvena predavanja održavaju se i drugim danima, obično prigodom nastupanja zanimljivih astronomskih pojava (kometi, pomrčine i sl.), a često se organiziraju i u drugim mjestima Republike Hrvatske.

 

Posjeti građana

Zvjezdarnica je u večernjim satima (od četvrtka do petka) otvorena za posjete građana, kada se, u slučaju povoljnih vremenskih uvjeta, upriličuju promatranja neba teleskopima uz stručna objašnjenja. Ulaz je slobodan.

 

Informiranje javnosti

Redovita su obavještavanja javnosti o zanimljivostima i novostima iz astronomije i to u suradnji s elektronskim medijima, dnevnim tiskom, kao i časopisima za popularizaciju prirodnih i tehničkih znanosti. Treba spomenuti i svakodnevne stručne informacije građanima – telefonski i osobno.

 

Knjižnica i čitaonica

Knjižni fond sastoji se od stručne i znanstvene literature poput astronomskih godišnjaka, časopisa Astrophysical Journal, separata, zvjezdanih kataloga, atlasa i karata neba, te popularnoznanstvenih astronomskih i prirodoslovnih knjiga i časopisa. Knjižnica je internog tipa, tako da se knjige mogu koristiti u čitaonici koja se nalazi u sklopu knjižnice, a neka izdanja je moguće i posuditi. Za posjet knjižnici potrebna je prethodna najava. Informacije na tel.: 01/4851 355.

 

Izložbe

Prigodom značajnijih obljetnica i događaja iz astronomije priređuju se tematske izložbe u prostorijama Zvjezdarnice ili u drugim prikladnim prostorima