Astronomsko astronautičko društvo "Zagreb"

Opatička 22
HR-10000 Zagreb
tel/fax. 4851355
OIB: 63526795427
RNO: 0053439
Matični broj: 01437127
Skraćeni naziv: AADZ

O udruzi

AADZ je osnovan u cilju promicanja, razvitka i unapređenja amaterske astronomije, izvođenja izvanškolskih i izvannastavnih programa astronomije u školama, kao i popularizacija astronautike, astronomije i srodnih znanosti među mladeži i građanima.

Kratka povijest AADZ-a

AADZ je sljednik Astronomsko astronautičkog društva SR Hrvatske, koje je 1971. osnovano pri Zvjezdarnici Zagreb s namjerom okupljanja svih astronoma-amatera u organizirani oblik djelovanja, skupljanja i razmjenjivanja astronomskih znanja i informacija. AADZ kontinuirano je organiziralo programe popularizacije astronomije i kao suorganizator sudjelovalo u svim važnijim programima i projektima na području popularizacija astronomije i astronomskog obrazovanja. AADZ danas je udruga članica Zvjezdarnice Zagreb - Zagrebački astronomski savez, udruge više razine koja objedinjuje rad astronomskih udruga s područja Grada Zagreba i u okviru koje djeluje Zvjezdarnica Zagreb, dobro poznata javnosti po svojim tradicijskim programima koji se kontinuirano provode od osnutka Zvjezdarnice Zagreb 1903. godine. Mnogi nekadašnji članovi AADZ-a sada su znanstvenici i sveučilišni profesori na području fizike i astronomije.

Cilj i djelatnost sukladno važećem statutu

AADZ je osnovan u cilju promicanja, razvitka i unapređenja amaterske astronomije, izvođenja izvanškolskih i izvannastavnih programa astronomije u školama, kao i popularizacija astronautike, astronomije i srodnih znanosti među mladeži i građanima. Omogućuje i stvara uvjete za slobodno udruživanje mladeži i građana, kako bi učinkovitije ostvarivali programe javnih potreba u popularizaciji astronomije i srodnih znanstveno-tehničkih disciplina (astronautike i sl.), te u praktičnom bavljenju amaterskom astronomijom; školovanje, osposobljavanje i unapređivanje stručnog rada članova u području astronomije putem predavanja, tečaja i seminara; izvođenje izvanškolskih i sudjelovanje u izvannastavnim programima astronomije u osnovnim i srednjim školama; poticanje i promicanje ukupnih aktivnosti u amaterskoj astronomiji, popularizaciji astronomije i astronomskoj edukaciji putem predavanja, tečajeva, izložbi i tematskih tribina; organiziranje motrenja i proučavanja nebeskih tijela i astronomskih pojava na prigodnim terenskim izlascima i ekspedicijama; održavanje natjecanja, susreta, izložbi, stručnih ekskurzija i sličnih priredbi, te sudjelovanje na sličnim priredbama u (su)organizaciji s drugim udrugama ili pravnim subjektima; ostvarivanje osobnih i zajedničkih potreba i interesa članova u bavljenju amaterskom astronomijom.

Aktualni programi

AADZ trenutno provodi i sudjeluje na nekoliko programa poput Messierova maratona, Terenskih i javnih opažanja (Grad Zagreb, Medvednica, Daruvar, Petrova gora...), Ljetne astronomske škole (Josipdol) i tečajeva astronomije (Zvjezdarnica Zagreb).