Zvjezdarnica Zagreb logo

Dobro došli u Zvjezdarnicu

Predavanja i obavijesti

Tečaj opće astronomije
Tečaj opće astronomije

Ciklus tečaja opće astronomije 2019/20. nastavlja se od utorka 11. veljače 2020. s početkom u 20:15 sati. Tečaj je besplatan i prijave nisu potrebne.

Pročitaj više »
Napredni tečaj
Napredni tečaj astronomije

Napredni tečaj astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola koji će služiti kao priprema za natjecanja iz astronomije i olimpijadu započet će 31. listopada 2019. g. u 20 sati i održavat će se svakog radnog četvrtka tijekom školske godine u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb. Tečaj je...

Pročitaj više »
Javna predavanja
Javna predavanja

Tradicionalna popularna predavanja iz astronomije i srodnih prirodnih i tehničkih znanosti održavaju se redovito u sklopu programa popularna srijeda. Namijenjena su najširem krugu slušatelja, a teme su najčešće prilagođene aktualnim zbivanjima u astronomiji i astronautici.

Pročitaj više »
Astronomska ljetna škola
Astronomska ljetna škola

Već tradicionalna škola uključuje u svoj rad osnovnoškolce, srednjoškolce i nastavnike. Cilj je obrazovanje polaznika i uvođenje u znanstvene metode istraživanja. Oblici rada su predavanja, praktični rad, opažanja, obrada podataka i prikaz rezultata. Tijekom svakog dana boravka predviđeno je predavanje s određenom temom, rad po...

Pročitaj više »
Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike
Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike natjecanje je namijenjeno učenicima srednjih škola. Natjecanje se provodi u dva dijela teoretskog (rješavanje zadataka) i praktičnog (koji je razdijeljen u opažački dio i obradu podataka). Hrvatski učenici sudjeluju na njoj od 2011. godine.

Pročitaj više »
Astronomske radionice
Astronomske radionice

Astronomske radionice namijenjene su osnovnoškolcima. Obično se održavaju tri puta tijekom školske godine i to uvijek u vrijeme dok nema nastave u školama. Zimska radionica je početkom siječnja, proljetna nakon Uskršnjih blagdana i ljetna krajem lipnja ili početkom srpnja. Najčešće traju 3 do 4 dana,...

Pročitaj više »

Astronomski časopis Bolid

Bolid

U prodaji je novi broj časopisa “Bolid”: “Astronomski godišnjak za 2020. godinu”.
Za detaljne obavijesti o kupnji i pretplati na časopis “Bolid” kliknite

Pročitaj više »

Astronomski časopis Čovjek i svemir

Čovjek i svemir

U prodaji je novi broj časopisa “Čovjek i svemir” (br. 4 šk. god. 2019/20).

Za detaljne obavijesti o kupnji i pretplati na “Čovjek i svemir” kliknite ovdje.

Pročitaj više »
Odabrane aktivnosti ili postignuća
Galileo satelit dobio hrvatsko ime
08.06.2020. – Europska komisija objavila je da će jedan od sustava europskih satelita Galileo (satelitski navigacijski sustav) nositi ime po pobjednici iz Hrvatske na “Galileo natjecanju iz crtanja”. Pobjednica će dobiti certifikat i kvalitetan model 1:25 satelita Galileo. Članovi povjerenstva za odabir najboljeg crteža bili su Lidija Kralj (pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, Uprava za potporu i Pročitaj više »
Izdana Elementarna astronomija
24.04.2020. – Autor: dr. sc. Dragan Roša, ravnatelj Zvjezdarnice. Djelo obrađuje fundamentalnu astronomiju na razini između srednjoškolske i visokoškolske. Problematika koja se obrađuje u knjizi može poslužiti profesorima izborne nastave astronomije, voditeljima izvannastavnih aktivnosti, mentorima na natjecanjima iz astronomije, ljubiteljima astronomije i kao priručnik visokoobrazovnim kadrovima različitih profila koji imaju potrebu za temeljnim astronomskim znanjima. Detaljnije o Pročitaj više »
Hrvatska je službeno postala članica SCOSTEP-a
03.02.2020. – SCOSTEP (Scientific Committee on Solar-Terrestrial Physics) je međunarodni interdisciplinarni znanstveni program za promicanje istraživanja solarne i zemaljske fizike koji pruža potreban znanstveni okvir za međunarodnu suradnju i širenje znanstvenih spoznaja u suradnji s drugim tijelima ISC-a. Hrvatska je službeno postala članica u veljači 2020. godine. Nacionalni koordinator programa SCOSTEP za Hrvatsku je ravnatelj Zvjezdarnice Zagreb Pročitaj više »
Održana Sankt-Peterburška olimpijada – teorijski dio
02.02.2020. – Održana Sankt-Peterburška olimpijada – teorijski dio na Zvjezdarnici Zagreb. Nacionalni koordinatori olimpijade su djelatnici Zvjezdarnice Ivan Romštajn i Damir Hržina

Arhiva obavijesti »