Zvjezdarnica Zagreb logo

Dobro došli u Zvjezdarnicu

Predavanja i obavijesti

Tečaj opće astronomije
Tečaj opće astronomije

Tijekom školske godine organiziraju se tečajevi opće astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola, a koje mogu polaziti i građani. Osnovna svrha im je da kroz prikazivanje osnovnih znanja iz astronomije, kod polaznika pobude zanimanje za astronomiju i srodne prirodne i tehničke znanosti.

Pročitaj više »
Napredni tečaj
Napredni tečaj astronomije

Napredni tečaj astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola služi kao priprema za natjecanja iz astronomije i olimpijadu. Zbog trenutne epidemiološke situacije još nije određen termin početka novog ciklusa tečaja.

Pročitaj više »
Javna predavanja
Javna predavanja

Tradicionalna popularna predavanja iz astronomije i srodnih prirodnih i tehničkih znanosti održavaju se redovito u sklopu programa popularna srijeda. Namijenjena su najširem krugu slušatelja, a teme su najčešće prilagođene aktualnim zbivanjima u astronomiji i astronautici.

Pročitaj više »
Astronomska ljetna škola
Astronomska ljetna škola

Već tradicionalna škola uključuje u svoj rad osnovnoškolce, srednjoškolce i nastavnike. Cilj je obrazovanje polaznika i uvođenje u znanstvene metode istraživanja. Oblici rada su predavanja, praktični rad, opažanja, obrada podataka i prikaz rezultata. Tijekom svakog dana boravka predviđeno je predavanje s određenom temom, rad po...

Pročitaj više »
Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike
Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike natjecanje je namijenjeno učenicima srednjih škola. Natjecanje se provodi u dva dijela teoretskog (rješavanje zadataka) i praktičnog (koji je razdijeljen u opažački dio i obradu podataka). Hrvatski učenici sudjeluju na njoj od 2011. godine.

Pročitaj više »
Astronomske radionice
Astronomske radionice

Astronomske radionice namijenjene su osnovnoškolcima. Obično se održavaju tri puta tijekom školske godine i to uvijek u vrijeme dok nema nastave u školama. Zimska radionica je početkom siječnja, proljetna nakon Uskršnjih blagdana i ljetna krajem lipnja ili početkom srpnja. Najčešće traju 3 do 4 dana,...

Pročitaj više »

Astronomski časopis Bolid

Bolid

U prodaji je novi broj časopisa “Bolid”: “Astronomski godišnjak za 2024. godinu”.
Za detaljne obavijesti o kupnji i pretplati na časopis “Bolid” kliknite

Pročitaj više »

Astronomski časopis Čovjek i svemir

Čovjek i svemir

U prodaji je novi broj časopisa “Čovjek i svemir” (br. 2 šk. god. 2023/24).

Za detaljne obavijesti o kupnji i pretplati na “Čovjek i svemir” kliknite ovdje.

Pročitaj više »
Odabrane aktivnosti ili postignuća
NOVO! Izašlo drugo izdanje knjige “Metode astronomskih istraživanja”
28.03.2023. – Iz tiska je upravo izašlo drugo izdanje knjige “Metode astronomskih istraživanja” autora ravnatelja Zvjezdarnice dr. sc. Dragana Roše. Prvo izdanje izašlo je 2011. godine i rasprodano je. Drugo izdanje prošireno je i nadopunjeno značajnijim otkrićima u astronomiji koja su se zbila posljednjih godina. Ispravljene su pogreške uočene u prvom izdanju, dok je najveći broj fotografija Pročitaj više »
Dan Zvjezdarnice – 119. obljetnica postojanja
15.12.2022. –   Program obilježavanja 119. obljetnice postojanja i djelovanja Zvjezdarnice Zagreb – Zagrebačkog astronomskog saveza održan je 15. prosinca 2022. u Zvjezdarnici i pod pokroviteljstvom gradonačelnika grada Zagreba gospodina Tomislava Tomaševića, mag. pol. Prisutne je pozdravila predstavnica Grada Zagreba gđa Madeleine Wolf, voditeljica Odjela za tehničku kulturu u Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade i Pročitaj više »
Zvjezdarnica Zagreb i Muzej grada Zagreba : TERALLONA I HELIOSFERA U ZAGREBU
07.12.2022. – Muzej grada Zagreb i Zvjezdarnica: TERALLONA I HELIOSFERA U ZAGREBU – modeli planeta Zemlje i Sunce u dvorištu Muzeja grada Zagreba, 7.12. – 8.12. U povodu 119. obljetnice osnutka Zvjezdarnice Zagreb te na 115. obljetnicu otvaranja Muzeja grada Zagreba, ali i povodom prijateljstva dvaju gradova Brna (Republika Češka) i Zagreba u dvorištu Muzeja grada Zagreba Pročitaj više »
IMENOVAN ASTEROID U ČAST RAVNATELJA ZVJEZDARNICE ZAGREB
31.05.2022. – Međunarodna astronomska zajednica (IAU) imenovala je, na prijedlog prof. dr. sc. Željka Ivezića, jedan asteroid u čast ravnatelja Zvjezdarnice Zagreb dr. sc. Dragana Roša, kao priznanje za njegove vrhunske astronomske znanstvene i popularizatorske rezultate. Službena IAU objava se nalazi na POVEZNICI. Asteroid (179411) Draganrosa = 2001 YM158 je promjera 4,9 km i nalazi se u Pročitaj više »

Arhiva obavijesti »